Η Ocean Sun και η MP Quantum Group υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη πλωτής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία

31 Μάρτιος 2021

Description

Η Ocean Sun υπέγραψε συμφωνία με την MP Quantum Group («MP») για την ανάπτυξη πλωτής ηλιακής ενέργειας με βάση την ιδιόκτητη τεχνολογία της Ocean Sun στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη συνεργασία με μια από τις πιο φημισμένες οικογένειες στην Ελλάδα. 

Η MP έχει μια ισχυρή ομάδα και ένα καλό σχέδιο για την πραγματοποίηση της πλωτής ηλιακής κλίμακας χρησιμότητας στην περιοχή. Η οικογένεια Alafouzos έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό επιτυχημένων επιχειρήσεων και είμαστε περήφανοι που τις έχουμε ως πρεσβευτές, προγραμματιστές και ενεργοποιητές πλωτών συστημάτων Ocean Sun »- Λέει ο Børge Bjørneklett, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Ocean Sun.

«Η επιπλέουσα ηλιακή ενέργεια είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για τις αγορές ενέργειας στην Ελλάδα και την Κύπρο, με καλή ακτινοβολία, υδατικούς πόρους και δέσμευση των αρχών να προωθήσουν τη μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ocean Sun έχει μια παγκοσμίως κορυφαία λύση για πλωτή ηλιακή ενέργεια με χαμηλό capex και υψηλή ισχύ. Επιπλέον, η αξιοπλοΐα του συστήματος επιτρέπει την ανάπτυξη κατά μήκος των εκτεταμένων ακτών και των νησιωτικών μας κοινοτήτων. " - Λέει ο Γιάννης Αλαφούζος, Πρόεδρος του MP Quantum Group.

Όντας δύο από τις πιο νότιες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν εξαιρετική ηλιακή ακτινοβολία που παρέχει καλή απόδοση για επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Ελλάδας (NECP) έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας σχέδια για το 35% της ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030 και για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη έως το 2028. Σύμφωνα με τη HELAPCO, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες ελληνικές φωτοβολταϊκές εταιρείες, αυτό συνεπάγεται κατά μέσο όρο 400-500 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής χωρητικότητας ετησίως έως το 2030. Με μεγάλες ακτογραμμές, νησιά και δεξαμενές εσωτερικού νερού εξαιρετική εφαρμογή με πλωτό ηλιακό.

Η συμφωνία άδειας επιτρέπει στην MP να αναπτύξει πλωτή ηλιακή χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη τεχνολογία της Ocean Sun στην περιοχή και καθορίζει το συμβατικό πλαίσιο για τέτοια έργα. Η πρόθεση των μερών είναι να αναπτύξει πλωτή ηλιακή κλίμακα χρησιμότητας, τόσο σε εσωτερικές δεξαμενές όσο και για εφαρμογές ωκεανού. Έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διείσδυσης στην αγορά και η MP εργάζεται ενεργά με άδειες για μεγαλύτερο έργο. Η πρώτη φάση της συνεργασίας είναι ένα πιλοτικό σύστημα, για το οποίο θα ληφθούν άδειες εντός του 2021.

Συντάκτης: Karl Lawenius
Πηγή: Ocean Sun